Följ Academic Work AB

Trevliga kollegor och bra arbetsmiljö viktigast när young professionals väljer arbetsplats

Pressmeddelande   •   Sep 18, 2019 08:00 CEST

”Trevliga kollegor och bra arbetsmiljö” är absolut viktigast när studenter och akademiker i början av karriären ska välja arbetsgivare. Det visar Academic Works undersökning Young Professional Attraction Index (YPAI) som släpps idag. ”Bra chef” som i fjol toppade listan landar i år på en fjärde plats.

I årets undersökning, den femte i ordningen, svarade drygt 7 000 young professionals på vad som är viktigast vid valet av arbetsgivare. Undersökningen visar att ”Trevliga kollegor och bra arbetsmiljö” värderas allra högst. Med ”Bra arbetsmiljö” syftar målgruppen i detta fall inte på den fysiska arbetsmiljön utan på den sociala. Det är med andra ord relationerna på arbetsplatsen som står i fokus när young professionals väljer arbetsgivare.

– Företag som lyckas skapa en god arbetsmiljö och dessutom vet hur de ska förmedla detta till potentiella medarbetare har ett försprång i jakten på nya medarbetare. Många arbetsgivare låter HR & rekryterande chefer berätta hur det är att jobba hos dem. Lyft istället fram medarbetarnas egna erfarenheter, det ger en mer trovärdig bild av företaget och den sociala arbetsmiljön på arbetsplatsen, säger Julia Granström, Employer Branding Specialist på Academic Work.

En nykomling på årets lista är "Trygg anställning" som hamnar på en sjätte plats. Denna faktor har varit med på topplistan även tidigare år men då under definitionen ”Trygga anställningsvillkor”.

– Begreppet ”Trygg anställning” definieras nu bredare av målgruppen. Det handlar inte längre endast om anställningsvillkoren utan också om likabehandling, mångfald, jämställdhet och möjlighet till långsiktig utveckling, säger Julia Granström.

– Årets undersökning visar att det är kandidaternas marknad. Många företag har redan insett detta men det finns fortsatt även en hel del som måste börja prioritera det långsiktiga kompetensbehovet och arbetsgivarvarumärket i sin affärsplan. Genom YPAI hoppas vi kunna sprida vår kunskap om hur arbetsgivare ska tänka, kommunicera och agera för att locka till sig de bästa talangerna. Att ha rätt kompetens på plats är helt avgörande för ett företags framgång, säger Lina von Post, Head of Marketing & Communications på Academic Work.

Undersökningen YPAI genomförs årligen av Academic Work tillsammans med Kantar Sifo. Undersökningen syftar till att hjälpa arbetsgivare förstå vad morgondagens arbetskraft, young professionals värderar vid valet av arbetsgivare.

De viktigaste faktorerna för young professionals vid val av arbetsgivare
1. Trevliga kollegor/bra arbetsmiljö = 62%
2. Bra lön och förmåner = 55%
2. Intressanta och utmanande arbetsuppgifter = 55%
4. Bra chef och ledarskap = 52%
5. Goda utvecklingsmöjligheter = 47%
6. Trygg anställning = 37%
6. Flexibel arbetsplats och arbetstid = 37%
8. Geografiskt läge/närhet till hemmet = 28%
9. Företagets värderingar och kultur = 27%
10. Tydliga förväntningar och mål = 22% 

Hela rapporten YPAI 2019 släpps idag den 18 september. Ta del av resultatet och ladda ner undersökningen här. 

Om young professional attraction index (YPAI):
Academic Work har, tillsammans med Kantar Sifo, skapat ett modernt mått på arbetsgivares attraktivitet bland studenter och akademiker i början av karriären – Young Professional Attraction Index (YPAI). Drygt 7000 personer deltog i den svenska delen av studien 2019. Med hjälp av YPAI vill Academic Work inspirera landets arbetsgivare att bygga relevanta och starka arbetsgivarvarumärken. Undersökningen, som genomförs av Kantar Sifo i Academic Works databas, inkluderar frågor om vad som är viktigt när man väljer arbetsgivare, hur utvalda arbetsgivare uppfattas och hur väl man känner till svenska arbetsgivare. Undersökningen ger också 100 arbetsgivare ett attraktivitetsindex baserat på tre av frågorna i undersökningen. Metoden är hämtad från globalt validerade studier kring varumärkens anseende. Svarsalternativen har målgruppen själv definierat i Academic Works egen förstudie, något som är ovanligt i liknande studier och ger oss en möjlighet att snabbt se trendförändringar hos målgruppen. 

Academic Work grundades 1998. Vi rekryterar och hyr ut akademiker som fortfarande studerar, eller som är i början av karriären – young professionals. Academic Work finns i Sverige, Norge, Finland, Danmark, Tyskland och Schweiz. 2018 omsatte Academic Work 2,5 miljarder kronor i Sverige och totalt 3,7 miljarder kronor i koncernen. På våra 17 kontor i Sverige är vi fler än 550 personer som jobbar heltid och vi får bra hjälp från våra drygt 450 deltidsanställda assistenter. Under 2018 jobbade fler än 15 000 konsulter via oss ute hos någon av våra kunder. www.academicwork.se

Bifogade filer

PDF-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.