Följ Academic Work AB

Intressanta och utmanande arbetsuppgifter viktigast när young professionals inom teknik väljer arbetsplats

Pressmeddelande   •   Sep 18, 2019 08:00 CEST

”Intressanta och utmanande arbetsuppgifter” är absolut viktigast när young professionals inom teknik ska välja arbetsgivare. Det visar årets upplaga av Young Professional Attraction Index (YPAI) som släpps idag. På andra plats kommer “Bra lön och förmåner”.

I årets undersökning, den femte i ordningen, svarade studenter och akademiker i början av sina karriärer inom teknik på vad som är viktigast i valet av arbetsgivare. Undersökningen visar att ”Intressanta och utmanade arbetsuppgifter” värderas allra högst, följt av ”Bra lön och förmåner”.

– Tekniksektorn fortsätter att vara attraktiv i undersökningen. Young professionals inom teknik dras till företag som har makten att bidra till ett hållbart samhälle. Det ser vi till exempel inom transportsektorn där utvecklingen av elbilar engagerar teknologerna. Utvecklingen av artificiell intelligens är också någonting som intresserar, säger Henrik Björkling , Business Area Manager inom Technology på Academic Work.

– Många young professionals tror också att digitalisering och robotisering kommer effektivisera deras arbetsuppgifter och göra det möjligt att fokusera mer på kreativa och värdeskapande aktiviteter, fortsätter han.

Statistiska Centralbyråns (SCB) beräkningar visar att det kommer saknas omkring 50 000 ingenjörer på den svenska arbetsmarknaden år 2030. Bristen på kompetens ger young professionals inom teknik fler valmöjligheter och större utrymme att ställa högre krav på sina framtida arbetsgivare.

– Young professionals inom teknik är väl medvetna om att deras kompetens är efterfrågad och är inte rädda för att förhandla om den. De sätter press på arbetsgivarna som i sin tur måste leva upp till kraven för att inte riskera att förlora talangerna, säger Julia Granström, Employer Branding Specialist på Academic Work.

Årets undersökning visar även att företag som aktivt arbetar för ökad mångfald har större möjlighet att locka young professionals. 45 procent av teknologerna anser att mångfald bland medarbetarna är ett måste vid val av arbetsplats.

– Arbetsgivare som inte lyckas uppnå åtminstone en hygiennivå kring de frågor som målgruppen ser som ett måste, riskerar att försämra sitt anseende avsevärt. Det kan tyckas självklart att arbetsgivare behöver utvecklas i linje med samhället och arbeta med frågor som morgondagens arbetskraft tycker är viktiga, men här finns stor utvecklingspotential hos många arbetsgivare i Sverige, säger Julia Granström. 

Undersökningen YPAI genomförs årligen av Academic Work tillsammans med Kantar Sifo. Undersökningen syftar till att hjälpa arbetsgivare förstå vad morgondagens arbetskraft, young professionas värderar vid valet av arbetsgivare.

De viktigaste faktorerna för young professionals inom teknik vid val av arbetsgivare
1. Intressanta och utmanande arbetsuppgifter = 63%
2. Bra lön och förmåner = 57%
3. Goda utvecklingsmöjligheter = 56%
3. Trevliga kollegor/bra arbetsmiljö = 56%
5. Bra chef och ledarskap = 47%
6. Flexibel arbetsplats och arbetstid = 34%
7. Trygg anställning = 32%
8. Företagets värderingar och kultur = 28%
9. Geografiskt läge/närhet till hemmet = 27%
10. Tydliga förväntningar och mål = 20% 

Hela rapporten YPAI 2019 släpps idag den 18 september. Ta del av resultatet och ladda ner undersökningen här

Om young professional attraction index (YPAI):
Academic Work har, tillsammans med Kantar Sifo, skapat ett modernt mått på arbetsgivares attraktivitet bland studenter och akademiker i början av karriären – Young Professional Attraction Index (YPAI). Drygt 7000 personer deltog i den svenska delen av studien 2019. Med hjälp av YPAI vill Academic Work inspirera landets arbetsgivare att bygga relevanta och starka arbetsgivarvarumä rken. Undersökningen, som genomförs av Kantar Sifo i Academic Works databas, inkluderar frågor om vad som är viktigt när man väljer arbetsgivare, hur utvalda arbetsgivare uppfattas och hur väl man känner till svenska arbetsgivare. Undersökningen ger också 100 arbetsgivare ett attraktivitetsindex baserat på tre av frågorna i undersökningen. Metoden är hämtad från globalt validerade studier kring varumärkens anseende. Svarsalternativen har målgruppen själv definierat i Academic Works egen förstudie, något som är ovanligt i liknande studier och ger oss en möjlighet att snabbt se trendförändringar hos målgruppen. 

Academic Work grundades 1998. Vi rekryterar och hyr ut akademiker som fortfarande studerar, eller som är i början av karriären – young professionals. Academic Work finns i Sverige, Norge, Finland, Danmark, Tyskland och Schweiz. 2018 omsatte Academic Work 2,5 miljarder kronor i Sverige och totalt 3,7 miljarder kronor i koncernen. På våra 17 kontor i Sverige är vi fler än 550 personer som jobbar heltid och vi får bra hjälp från våra drygt 450 deltidsanställda assistenter. Under 2018 jobbade fler än 15 000 konsulter via oss ute hos någon av våra kunder. www.academicwork.se

Bifogade filer

PDF-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.